„O calorie dintr-un aliment nu este echivalentă cu o calorie dintr-un alt aliment,
din punctul de vedere al efectului metabolic indus.”

dr. biochimist Gheorghe Mencinicopschi

Adesea, când auzim de calorii, ne gândim la slăbit și la tot felul de calcule, care pe unii îi îngrozesc mai mult decât orele de matematică. Totuși, problema caloriilor e mult mai complexă și nu se reduce doar la cantitatea caloriilor.
În ultimul timp a devenit limpede că vechea abordare („o calorie = o calorie”) este greșită și reducționistă. E importantă și cantitatea, dar mult mai importantă e calitatea alimentelor din care provin caloriile.

Utilizarea și conservarea caloriilor în corp necesită vitamine și minerale, care funcționează ca și coenzime, co-catalizatori sau ca rezerve.
Din această cauză caloriile care provin din alimente procesate termic, rafinate, dezechilibrate nutrițional, bogate în glucide cu index glicemic ridicat : zahăr, glucoză, grăsimi rafinate și artificiale, alcool, făinuri albe, produse de patiserie-cofetărie, băuturi răcoritoare, pentru a putea fi utilizate, consumă din rezervele de co-catalizatori ale organismului, dezechilibrând metabolismul și ducând la boli.
Acestea sunt caloriile de slabă calitate („moarte”, „goale”, „oarbe”)

Caloriile de înaltă calitate („caloriile vii”) sunt furnizate de macronutrienții alimentelor naturale integrale (fructe, legume, nuci, alune, semințe, leguminoase, cereale) și sunt însoțite de co-catalizatori naturali, vitamine, minerale și enzime.
Alimentele bogate în fibre și nutrienți au calorii cu biodisponibilitate redusă (sunt arse doar o parte) și au indice glicemic și încărcătură glicemică redusă (energia este eliberată treptat).
Aceste calorii nu îngrașă, previn boala și îmbătrânirea precoce. Caloriile vii ne dau cu adevărat energie și sănătate.

Caloriile și slăbirea

Caloriile negative

Unele alimente au nevoie, pentru a fi digerate, de o cantitate mai mare de energie decât cea pe care o pot da. Diferența energetică necesară metabolizării acestor alimente este luată din rezervele lipidice din țesutul adipos, contribuind la slăbire.
Aceste alimente furnizează și cofactorii necesari digestiei și metabolizării (vitamine, minerale, enzime, fitonutrienți), fără a sărăci organismul. Alimente care furnizează calorii negative : fructe, legume, nuci, alune, semințe, carne (moderat), lactate, ouă (ecologice, marcate cu 0 sau cu 1,2, evitând cele cu 3), grăsimi sănătoase.*2

„Cheia pierderii în greutate este calitatea dietei, nu cantitatea”

Un studiu clinic randomizat publicat recent (feb 2018) în JAMA (The Journal of the American Medical Association), condus de către Christopher D. Gardner (directorul studiilor de nutriție de la Stanford Prevention Research Center) și efectuat pe mai mult de 600 de persoane, arată că cei care au redus alimentele rafinate și s-au concentrat pe o dietă bogată în legume și alimente integrale, fără să se preocupe cu măsurarea caloriilor și a porțiilor, au pierdut cantități semnificative din greutate în cursul unui an.
Strategia a funcționat chiar dacă a fost urmată o dietă cu conținut scăzut de grăsimi sau de carbohidrați. Participanții au fost împărțiți în două grupe numite “healthy low carb” și “healthy low fat”.

Toți membrii au fost pregătiți de dieteticieni să mănânce alimente bogate în nutrienți, integrale și minim procesate, dar fără să li se impună cantități și fără să numere calorii (asta nu înseamnă că nu contează caloriile, ci că e mai importantă calitatea).
După un an în care s-au concentrat pe calitatea alimentelor, membrii celor două grupuri au pierdut circa 5,5 kg și au obținut îmbunătățiri ale altor indicatori ai sănătății.*4

Surse

1 Cezar Th. Niculescu, Radu Cârmaciu, Bogdan Voiculescu, Cristian Niță, Anatomia și fiziologia omului : compendiu, București, Ed. Corint Educațional, 2014.
2 Mencinicopschi, Gheorghe, Mencinicopschi, Ioana-Claudia, Cîmpean Cristina, Adevărul despre alimentație, nutriție sănătoasă și diete : ortodietoterapie, București, Editura Medicală, 2012.
3 „The Best Diet: Quality Counts” hsph.harvard.edu (Harvard T.H. Chan School of Public Health)
Studiul : Mozaffarian, D., et al., ”Changes in diet and lifestyle and long-term weight gain in women and men.”, N Engl J Med, 2011. 364(25): p. 2392-404.
4 O’ Connor Anahad, ”The Key to Weight Loss Is Diet Quality, Not Quantity, a New Study Finds”, nytimes.com, feb 20, 2018.