De ce sucuri presate la rece?

Cel mai utilizat tip de storcator este cel centrifugal, care razuieste si apoi la o viteza foarte mare , pana la 30.000 rpm, invarte o sita prin care este filtrat sucul. Dezavantajele acestei metode constau in faptul ca forta centrifuga care impinge sucul este mai putin eficienta decat cea de presare folosite la alte storcatoare mai performante, astfel ca mineralele si substantele fitochimice raman in pulpa, sucul rezultat avand un continut scazut de enzime si nutrienti.

In plus, datorita centrifugarii, prin sita trec picaturi mici de suc care se oxideaza foarte repede in contact cu aerul, iar in procesul de radere datorita frecarii se degaja temperatura si astfel se distrug enzimele si vitaminele. De asemenea, dr. Max Gerson observa in experientele sale ca in cadrul rotii de macinare se produce un schimb de ioni pozitivi si negativi cu peretii din jur care deterioreaza grav enzimele.

Prin presare la rece, noile generatii de storcatoare extrag sucul ultra-lent, pana la 43rpm, prin presarea intre un ax melcat, care taie in prealabil, si sita, reducandu-se la minim reactiile oxidative. Datorita vitezei mici de rotatie sucul nu este incalzit sau aerat, se mentin intacte enzimele si vitaminele, rezultand un suc de calitate superioara, cu un nivel nutritiv si terapeutic mult mai ridicat. Dezavantajul acestei tehnologii este timpul de stoarcere, mult mai lung.

Analizele de laborator au dovedit ca sucul de morcovi obtinut cu ajutorul unui storcator prin presare la rece contine de doua ori mai mult calciu si beta-caroten decat cel obtinut prin centrifugare, alte teste pe sucuri relevand nivele de sase ori mai mari de vitamina C.

Cold-Press-vs-Centrifugal-Juicers-1