De ce sucuri crude?

Consumul permanent de alimente gatite si procesate nu numai ca duce la o pierdere a energiei in procesul de digestie (sa ne amintim senzatia de moleseala pe care o avem dupa o masa copioasa), dar duce si la o degenerare a celulelor si tesuturilor datorita absentei in alimentele ingerate a factorilor nutritivi vitali si a tulburarii echilibrului enzimatic.

Cum se intampla aceasta?

            Prin gatire se pot pierde 97% din vitaminele solubile in apa(vit B si C) si pana la 40% din vitaminele solubile in grasimi(vit A,D,E,K). De asemenea enzimele mor la 54°C, in schimb se pastreaza la orice temperatura, oricat de joasa. Cercetarile au aratat ca legumele cu frunze isi pierd pana la 87% din continutul de vitamina C la gatit, in timp ce morcovii, cartofii si alte radacinoase isi pierd pana la 33% din continutul de vitamina B1, 45% din vitamina B2, 61% din vitamina B3 si 76% din vitamina C

Acelasi lucru se intampla si in cazul sucurilor, prin pasteurizare sucul de mere isi pierde activitatea antivirala, datorita distrugerii enzimelor, de asemenea in cazul sucului de portocale se va pierde aprox 75% din continutul de vitamina C, samd.

Dar nu numai prin gatire isi pierd valoarea nutritiva fructele si legumele, ci si daca sunt expuse la aer, pepenii taiati si lasati descoperiti in frigider vor pierde 35% din continutul de vit C in decurs de 24 de ore, iar castravetii intre 41% si 49% in primele trei ore.